Pyszny i lekki krem z marchewki
Pierwszy łyk mnie zaskoczył... był pyszny i przypominał mi zupę z dyni, ale tą udaną, bo ja za dynią generalnie nie przepadam ;) Zupa przyprawiona jest na wytrawnie, więc nie jest słodka, a raczej smakuje nieco azjatycko.
Składniki na 6 sporych porcji:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Marchew ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do cebuli. Mieszamy kilka razy i zalewamy rosołem. Dusimy do miękkości marchewki, miksujemy dokładnie blenderem i przyprawiamy. Wszystko trwa około godziny. Podajemy z grzankami i posypujemy słonecznikiem. Smacznego! :)

Składniki na 6 sporych porcji:
- około 12 dużych marchewek
- 2 spore cebule
- 2 litry rosołu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz, imbir, chili (opcjonalnie)
- masło do smażenia cebuli
- grzanki oraz prażony łuskany słonecznik
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Marchew ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do cebuli. Mieszamy kilka razy i zalewamy rosołem. Dusimy do miękkości marchewki, miksujemy dokładnie blenderem i przyprawiamy. Wszystko trwa około godziny. Podajemy z grzankami i posypujemy słonecznikiem. Smacznego! :)
Bardzo smakuje mi krem z cebuli.
OdpowiedzUsuńTego kremu też chętnie spróbuję!
Pozdrawiam :)
Czuję w tym swoją zasługę :D
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze wygląda ten krem, na łuskany słonecznik bym nie wpadł ale chętnie przetestuję
OdpowiedzUsuń