Indyk z ryżem w sosie kokosowym

To co kocham w Thermomixie najbardziej to możliwość gotowania na 4 poziomach jednocześnie. W 30 minut mogę przygotować pyszny obiad na jednym źródle ciepła. Oszczędzam czas, energię i pieniądze. Wstawiam i idę robić przyjemniejsze rzeczy ;)

Składniki dla 3 osób:

  • 3-6 kotletów z piersi indyka

  • 500 g mrożonego lub świeżego brokuła podzielonego na różyczki

  • 250 g ryżu długoziarnistego

  • 400 g mleka kokosowego

  • 300 g wody

  • 60-80 g cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • świeży imbir wielkości kciuka (ok. 4-5 cm)

  • sól, pieprz, curry, garam masala, kumin rzymski


Wykonanie w TM:

1. Mięso przyprawiamy papryką słodką, bazylią, solą i polewamy odrobiną oleju. Przyprawy wcieramy dokładnie i zostawiamy na minimum 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie wykładamy kotlety na płasko na obu poziomach Varomy i posypujemy brokułem.

2. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę, czosnek i imbir i siekamy 3-5 sekund/obr. 5 . Dodajemy 15 g oliwy, smażymy 3 minuty/Varoma/obr. 1

3. Dodajemy mleko kokosowe, wodę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki garam masala, 2-3 szczypty pieprzu, pół łyżeczki kuminu rzymskiego.

4. Ryż wsypujemy do koszyczka i opłukujemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do naczynia miksującego, zakładamy pokrywę. Na pokrywie naczynia ustawiamy Varomę z indykiem i brokułem. Ustawiamy 30 min/Varoma/obr.1

5. Smakujemy sos i w razie potrzeby przyprawiamy. Miksujemy 15 sek/obr. 4-10 stopniowo zwiększając obroty.

6. Ryż polewamy sosem i podajemy razem z mięsem i warzywami :) Pyszne i lekkie danie!

Komentarze

Popularne posty