Panierowane boczniaki z ziemniakami i sałatą
Zobaczyłam ostatnio na blogu u Karoliny panierowane boczniaki i przypomniał mi się ich smak. Smak, który nierozerwalnie kojarzy mi się z dzieciństwem i kuchnią mojej Mamy :) Znalazłam boczniaki w sklepie pod blokiem w cenie niecałych 5 zł za małe opakowanie. Nie zastanawiałam się ani chwili :)
http://youtu.be/N-Z-tne_qA8
Składniki na 2 osoby:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i pozwalamy ocieknąć na sicie. Grzyby również myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pod koniec gotowania ziemniaków panierujemy grzyby w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i porwaną sałatą z pokrojonym pomidorem :)
http://youtu.be/N-Z-tne_qA8
Składniki na 2 osoby:
- 10 dużych boczniaków
- 1 jajko rozkłócone z solą i pieprzem
- pół szklanki mąki
- 1/2 do 1 szklanki bułki tartej
- ugotowane ziemniaki lub kasza
- sałata masłowa
- pomidor pokrojony w kostkę
- sos: jogurt wymieszany z czosnkiem i solą
- olej do smażenia
- opcjonalnie do dekoracji: szczypiorek lub koperek
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i pozwalamy ocieknąć na sicie. Grzyby również myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pod koniec gotowania ziemniaków panierujemy grzyby w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i porwaną sałatą z pokrojonym pomidorem :)
Wieki takich kotlecików nie jadłam! Aż mi się przypomina dzieciństwo ;)
OdpowiedzUsuńMi też :))))
OdpowiedzUsuńMoże pieczarki faszerowane jajami - http://www.stachurska.eu/?p=13016 ?
OdpowiedzUsuń