Orzeszki sojowe - zdrowa przekąska
Tyle pysznych rzeczy z jednego opakowania soi :) Najpierw kotlety sojowe, a teraz te orzeszki. Jadłam kiedyś identyczne, ale kupne, a można je przygotować samemu w domu i przyprawić wedle własnego gustu.
Składniki:
Soję moczyłam w wodzie przez 8 godzin, po tym czasie opłukałam i dokładnie odcedziłam. Wyłożyłam jedną warstwą na blasze z papierem do pieczenia i włożyłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Pyszne! Przechowywać w foliowym woreczku lub zakręconym szczelnie pojemniku.
Składniki:
- ziarna soi
- woda
- ulubione przyprawy na przykład: papryka chilli, sól, bazylia
Soję moczyłam w wodzie przez 8 godzin, po tym czasie opłukałam i dokładnie odcedziłam. Wyłożyłam jedną warstwą na blasze z papierem do pieczenia i włożyłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Pyszne! Przechowywać w foliowym woreczku lub zakręconym szczelnie pojemniku.
Ojej! Koniecznie muszę wypróbować. Coś mi się wydaje, że bardzo mi zasmakują:)
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam z nimi sałatkę - świetny dodatek! :)
OdpowiedzUsuń