Łatwe ciasto czekoladowo-bananowe
Proste ciasto o obniżonej zawartości tłuszczu (biszkopt bez margaryny). Nie jest zbyt słodkie, wszystkim bardzo smakuje, choć mnie nie zachwyca ;) Ale faktycznie do kawy to super pomysł :)
Składniki:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku dalej miksując. Powoli dodajemy mąkę z proszkiem i kakao. Wylewamy na standardową tortownicę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut. Studzimy, dzielimy na 2 blaty i każdy z nich nasączamy słodką kawą (niezbyt mocno, by się nie połamały przy przekładaniu). Na to wykładamy połowę ubitej śmietany z fixem, pokrojone w plastry banany i resztę bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem. Możemy polać jakąś polewą, np. czekoladową. Warto wypróbować ten przepis :) A przynajmniej zapamiętać, że można upiec ciasto bez tłuszczu, co dla mnie jest nowością :)
Składniki:
- 5 jaj
- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 2 banany
- bita śmietana w proszku (1 opakowanie)+ 200ml mleka
- fix do bitej śmietany
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku dalej miksując. Powoli dodajemy mąkę z proszkiem i kakao. Wylewamy na standardową tortownicę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut. Studzimy, dzielimy na 2 blaty i każdy z nich nasączamy słodką kawą (niezbyt mocno, by się nie połamały przy przekładaniu). Na to wykładamy połowę ubitej śmietany z fixem, pokrojone w plastry banany i resztę bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem. Możemy polać jakąś polewą, np. czekoladową. Warto wypróbować ten przepis :) A przynajmniej zapamiętać, że można upiec ciasto bez tłuszczu, co dla mnie jest nowością :)
Oj chyba wypróbuję ten przepis wkrótce. Najpierw zjem wszystkie imieninowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńMmm, prezentuje się wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepisy i strona, napewno upiecze. Zapraszam do mnie myinterest5.bloog.pl
OdpowiedzUsuńSuper przepisy i strona,. Zapraszam do mnie myinterest5.bloog.pl
OdpowiedzUsuńSuper przepisy i strona,. Zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńPycha, zapraszam na czekoladowe muffinki z krówką
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/11/czekoladowe-muffinki.html
Nie chcę się czepiać ale ja znam biszkopt pieczony tylko bez tłuszczu. Z tłuszczem to już ciasto ucierane.
OdpowiedzUsuńa przepis prosty i fajny :)
nie wiedziałam tego, dzięki! :)
OdpowiedzUsuńwielkie mecyje, biszkopt bez tluszczu. biszkopt nigdy nie ma tluszczu. ciasto ucierane owszem ze zawiera wiec nie wiem czym sie podniecac,
OdpowiedzUsuńa poza tym to naprawde bita smietana w proszku, fix do smietany? i na co komu te chemie ludziom wciskasz. a moze by tak normalna kremowke kupic i ubic a na koniec dodac lyzeczke kwasnej smietany wtedy kremowka trzyma sie jak trzeba ( dobrze ubita i nie podchodzi woda). czy ten przepis jest przed 60 lat gdy podniecalismy sie fixami i proszkami? nie te czasy. przepis nic nie warty