Łatwe ciasto czekoladowo-bananowe

Proste ciasto o obniżonej zawartości tłuszczu (biszkopt bez margaryny). Nie jest zbyt słodkie, wszystkim bardzo smakuje, choć mnie nie zachwyca ;) Ale faktycznie do kawy to super pomysł :)

Składniki:

  • 5 jaj

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka cukru

  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka kakao

  • 2 banany

  • bita śmietana w proszku (1 opakowanie)+ 200ml mleka

  • fix do bitej śmietany


Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku dalej miksując. Powoli dodajemy mąkę z proszkiem i kakao. Wylewamy na standardową tortownicę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut. Studzimy, dzielimy na 2 blaty i każdy z nich nasączamy słodką kawą (niezbyt mocno, by się nie połamały przy przekładaniu). Na to wykładamy połowę ubitej śmietany z fixem, pokrojone w plastry banany i resztę bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem. Możemy polać jakąś polewą, np. czekoladową. Warto wypróbować ten przepis :) A przynajmniej zapamiętać, że można upiec ciasto bez tłuszczu, co dla mnie jest nowością :)

ciasto czekoladowo-bananowe


ciasto czekoladowo-bananowe

Komentarze

  1. Oj chyba wypróbuję ten przepis wkrótce. Najpierw zjem wszystkie imieninowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, prezentuje się wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepisy i strona, napewno upiecze. Zapraszam do mnie myinterest5.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepisy i strona,. Zapraszam do mnie myinterest5.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepisy i strona,. Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, zapraszam na czekoladowe muffinki z krówką
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/11/czekoladowe-muffinki.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie chcę się czepiać ale ja znam biszkopt pieczony tylko bez tłuszczu. Z tłuszczem to już ciasto ucierane.
    a przepis prosty i fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wiedziałam tego, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wielkie mecyje, biszkopt bez tluszczu. biszkopt nigdy nie ma tluszczu. ciasto ucierane owszem ze zawiera wiec nie wiem czym sie podniecac,
    a poza tym to naprawde bita smietana w proszku, fix do smietany? i na co komu te chemie ludziom wciskasz. a moze by tak normalna kremowke kupic i ubic a na koniec dodac lyzeczke kwasnej smietany wtedy kremowka trzyma sie jak trzeba ( dobrze ubita i nie podchodzi woda). czy ten przepis jest przed 60 lat gdy podniecalismy sie fixami i proszkami? nie te czasy. przepis nic nie warty

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty