Wiosenny sernik jogurtowy

Moi Fani na Facebooku wiedzą, że uwielbiam sernik bez sera... i do dziś myślałam, że żaden inny go nie zastąpi... a jednak! Ta wersja jest jeszcze lepsza, bo wzbogacona o kostkę twarogu :) Dzięki niemu konsystencja jest bardzo podobna do tego tradycyjnego, ale przygotowanie go zajmuje dużo mniej czasu. No pyszny jest po prostu! Polecam Wam wykonanie go na Wielkanoc :)

Składniki:

  • 2x400g jogurtu naturalnego (najlepiej bałkańskiego)

  • 4 jajka (oddzielić żółtko od białka)

  • 200 g twarogu półtłustego

  • 2 budynie waniliowe (w proszku)

  • 1 kisiel cytrynowy  (w proszku, ale można pominąć. Ja miałam 1,5 torebki budyniu, więc dodałam też kisiel, który zabarwił mi masę na żółto)

  • tubka zielonego barwnika spożywczego (może być każdy inny kolor)

  • 1,5 szklanki cukru


Żółtka miksujemy ze szklanką cukru, aż masa będzie biała i puszysta. Z jogurtu odkładamy 2 łyżki do oddzielnej miski i blendujemy razem z twarogiem na gładką masę. Łączymy z resztą jogurtów, żółtkami, budyniem i kisielem. Białka ubijamy z cukrem i dodajemy do masy. Łączymy wszystko za pomocą miksera na wolnych obrotach. Masę dzielimy na pół i do jednej dodajemy barwnik- teraz uważamy, by nie pobrudzić drugiej części masy zielonym kolorem :) Formę wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia (lepiej się wtedy układa) i wylewamy za pomocą dwóch osobnych łyżek wazowych takie same porcje ciasta na siebie, czyli: na środek formy wylewamy porcję ciasta niezabarwionego i na nią porcję ciasta zielonego i znów niezabarwione i na to zielone. Powtarzamy czynność do wyczerpania mas. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę przykrywamy folią aluminiową, by ciasto nie zrumieniło się podczas pieczenia (wtedy widoczne będą kolorowe słoje) i wstawiamy na 1,5h do nagrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek nie jest jeszcze suchy, ale po naciśnięciu palcem czuć, że ciasto jest już zwarte, należy uchylić drzwiczki piekarnika i wyłączyć grzanie. Ciasto w ten sposób sobie dojdzie i ostygnie. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki. Gotowe :) Prawda, że wygląda pięknie? :)

wiosenny sernik jogurtowy

wiosenny sernik jogurtowy

Twarogowe słodkości 2Zielono mi!

Komentarze

  1. Świetnie wygląda, tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, zapraszam na waniliowo-czekoladowy sernik marmurkowy

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/waniliowo-czekoladowy-senik-marmurkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na sernik :) fajnie kolorowy :) zobacz nasze zielone ciasto
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/07/ciasto-lesny-mech.html

    OdpowiedzUsuń
  4. serniczek pierwsza klasa i do tego bardzo wiosenny :) zobacz inne przepisy na serniki
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=sernik+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, a ja polecam do takiego serniczka zrobić swojski serek wg przepisów na moim blogu
    http://winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  6. prawo ma być równe dla WSZYSTKICH http://www.almoc.pl/img.php?id=3347

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
    Nie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
    którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne kolory, polecam też taki tort
    http://inews.com.pl/WordPress3/tort-borowkowy/

    OdpowiedzUsuń
  9. A tu serniczek mojej Babci

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/najlepszy-sernik-na-swiecie.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne.
    Polecam kilka moich pomysłów
    pomysłów http://www.przepismamy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Kuszący sernik :)
    a tu coś dla tych , co się odchudzają :)

    http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Polecam pyszny sernik z polewa czekoladowa http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/sernik-z-polewa-czekoladowa.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak kolorowe :) Uwielbiam serniki, szczególnie w towarzystwie świeżych owoców sezonowych. No ale na te polskie musimy jeszcze chwilę poczekać.
    http://przekaskinaimpreze.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie wygląda ten sernik, u mnie dzisiaj ciasto Bounty
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-bounty

    OdpowiedzUsuń
  15. pysznie i zdrowo http://www.jembezglutenu.pl/

    OdpowiedzUsuń
  16. hmmm, trudno się nie zgodzić, że przy klasycznym serniku jest trochę (niestety) pracy, ale efekt końcowy, szczególnie walory smakowe są tego warte:-) JA chyba uwielbiam każdy serniki, byle był bez rodzynek i odpowiednio wilgotny:-) Myślę, że Twój sernik przypadnie do gustu dzieciakom, szczególnie za efekt estetyczny:-)
    Może jak znajdziesz chwilę odwiedzisz moje skromne progi, zapraszam na... oczywiście sernik:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/12/sernik.html
    Niestety u mnie na zdjęciach tak efektownie się nie prezentuje:-(
    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  17. Sernik wygląda obłędnie. Sam widok tego ciasta niezwykle zachęca do spróbowania. :) Doskonały pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ładny ten sernik, tak samo postępuję gdy chcę sernika w paski z warstwami czekoladowymi :) Polecam sernik cytrynowy - http://www.stachurska.eu/?p=17993 .

    OdpowiedzUsuń
  19. oryginalny pomysł:) a od siebie polecam coś bardziej klasycznego - sernik wiedeński:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/175-100158-sernik_wiedenski.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Super sernik! A czy twaróg można zastąpić ricottą? Nie mam dostępów do polskich produktów i muszę używać "zamienników".

    OdpowiedzUsuń
  21. Własnie upieczony sernik jogurtowy z brzoskwiniami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/03/sernik-jogurtowy-z-brzoskwinia.html?spref=fb

    OdpowiedzUsuń
  22. Myślę, że z ricottą będzie przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty