Zielony obiadek niemowlęcia- kurczak z jarmużem
Według tabeli wprowadzania warzyw do diety dziecka, jarmuż można podawać po ukończeniu 8. miesiąca życia. Robię to z przyjemnością, ponieważ jarmuż rośnie w moim ogródku :) A mi rośnie serce, gdy wychodzę w kapciach, zrywam coś dla mojego Synka, a on to je ze smakiem i na zdrowie ;)
Jarmuż można mrozić po zblanszowaniu, dlatego nie musi się zmarnować, gdy kupicie całą główkę ;)
Składniki:
- ok. 50g piersi z kurczaka
- 3-4 liście jarmużu (wielkości dłoni)
- łyżka zielonego świeżego lub mrożonego groszku (absolutnie nie konserwowego ;) )
- kawałek obranej cukinii
- pół małego ziemniaka
- opcjonalnie: koperek, majeranek, bazylia, oregano
Pierś wrzucam do jakiś 2 szklanek wody i wstawiam na gaz. W tym samym czasie myję i pozbawiam jarmuż twardej łodygi. Kroję i wrzucam do kurczaka. Gotuję na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wrzucam pozostałe warzywa i gotuję jeszcze około 15 minut. Wyjmuję kurczaka, kroję drobno, wrzucam do kubka razem z ugotowanymi warzywami (bez wody) i blenduję. Smacznego wszystkim Małym Szkrabom!
Pragnę podkreślić, że szanuję styl wychowywania innych rodziców. Jeśli uważasz, że za wcześnie na któryś z powyższych produktów- nie podawaj tego swojemu dziecku. Nie podawaj również wtedy, jeśli nie przetestowałaś ich oddzielnie pod względem przyswajania przez organizm dziecka (alergie).
Dziecko wybrzydza, ale z czasem przywykło i polubiło to jedzenie.wypas owiec Obecnie, nie daje odporu i chcę obiadki domowej roboty. :)
OdpowiedzUsuń