Zielony obiadek niemowlęcia- kurczak z jarmużem

Według tabeli wprowadzania warzyw do diety dziecka, jarmuż można podawać po ukończeniu 8. miesiąca życia. Robię to z przyjemnością, ponieważ jarmuż rośnie w moim ogródku :) A mi rośnie serce, gdy wychodzę w kapciach, zrywam coś dla mojego Synka, a on to je ze smakiem i na zdrowie ;)


Jarmuż można mrozić po zblanszowaniu, dlatego nie musi się zmarnować, gdy kupicie całą główkę ;)


Składniki:




  • ok. 50g piersi z kurczaka

  • 3-4 liście jarmużu (wielkości dłoni)

  • łyżka zielonego świeżego lub mrożonego groszku (absolutnie nie konserwowego ;) )

  • kawałek obranej cukinii

  • pół małego ziemniaka

  • opcjonalnie: koperek, majeranek, bazylia, oregano


Pierś wrzucam do jakiś 2 szklanek wody i wstawiam na gaz. W tym samym czasie myję i pozbawiam jarmuż twardej łodygi. Kroję i wrzucam do kurczaka. Gotuję na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wrzucam pozostałe warzywa i gotuję jeszcze około 15 minut. Wyjmuję kurczaka, kroję drobno, wrzucam do kubka razem z ugotowanymi warzywami (bez wody) i blenduję. Smacznego wszystkim Małym Szkrabom!


rozszerzanie diety bez mm


Pragnę podkreślić, że szanuję styl wychowywania innych rodziców. Jeśli uważasz, że za wcześnie na któryś z powyższych produktów- nie podawaj tego swojemu dziecku. Nie podawaj również wtedy, jeśli nie przetestowałaś ich oddzielnie pod względem przyswajania przez organizm dziecka (alergie).

Komentarze

  1. Dziecko wybrzydza, ale z czasem przywykło i polubiło to jedzenie.wypas owiec Obecnie, nie daje odporu i chcę obiadki domowej roboty. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty