Pikantna zupa pomidorowa z domowym makaronem
Makaron zrobiła moja kochana Babcia, ja nie znam przepisu. W internecie można ich znaleźć mnóstwo, może kiedyś wypróbuje któryś.
Zupę natomiast robię nastepująco...
Składniki:
- porcja rosołowa lub 3-4 żeberka (propozycja mojej Bratowej, ponoć na żeberkach wychodzi najlepiej)
- włoszczyzna (2 marchewki, pół selera, por, 2 niewielkie pietruszki)
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- średni słoiczek przecieru pomidorowego Wocławek
- przyprawy: sól, pieprz, sos rybny, zioła prowansalskie, imbir, jeden posiekany strączek suszonej chilli, przyprawa bałkańska, harissa marokańska
Gotuję wywar. W związku z tym, że moja porcja była zamrożona, wrzucam ją dopiero do gotującej się wody wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Po godzinie zbieram szumowiny i wrzucam obrane i pokrojone warzywa. Po kolejnej godzinie wyjmuję porcję rosołową, dodaję przecier pomidorowy i kroję ugotowane warzywa w kostkę. Blenduję całość i doprawiam. Kiedy mięso wystygnie można je oddzielić od tłuszczu i kości i dodać do zupy. Podaję z kleksem śmietany 18% i bazylią. Pycha!


Komentarze
Prześlij komentarz