Lekka sałatka z makaronem razowym
Witajcie! Zgłodniałam i na pierwszy rzut oka nie ma nic, prócz chleba i szynki... Ale jednak wystarczyło chwilę się zastanowić, by stworzyć coś przepysznego :) Oto przepis na lekką sałatkę makaronową. Dedykuję mojej Dietetyczce Dorocie Jesiołowskiej z poradni DIETIC w Olsztynie.
Składniki:
Makaron gotuję al dente, odcedzam, ostudzam. Pomidorki kroję na pół, cebulkę w drobne piórka, szpinak myję i osuszam. Wszystkie warzywa razem z fetą wrzucam do miski i dodaję ostudzony makaron. Przygotowuję sos: mieszam oliwę z octem balsamicznym, ścieram na drobnych oczkach niewielką ilość imbiru (pół łyżeczki) i dodaję do sosu. Mieszam i odstawiam na 2-3 minuty.
Makaron mieszam z warzywami i fetą, wykładam na talerz i polewam dwiema łyżkami sosu. Smacznego! :)

Składniki:
- 2 szklanki makaronu razowego (świderki, penne, lub inne)
- garść młodego, świeżego szpinaku
- pół garści pokrojonych czarnych oliwek
- 2 łyżki pokruszonej fety o obniżonej zawartości tłuszczu
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- pół małej cebulki (najlepiej czerwonej, ale może być biała)
- odrobina świeżego imbiru
- sos sałatkowy Fit Up! pikantny
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
Makaron gotuję al dente, odcedzam, ostudzam. Pomidorki kroję na pół, cebulkę w drobne piórka, szpinak myję i osuszam. Wszystkie warzywa razem z fetą wrzucam do miski i dodaję ostudzony makaron. Przygotowuję sos: mieszam oliwę z octem balsamicznym, ścieram na drobnych oczkach niewielką ilość imbiru (pół łyżeczki) i dodaję do sosu. Mieszam i odstawiam na 2-3 minuty.
Makaron mieszam z warzywami i fetą, wykładam na talerz i polewam dwiema łyżkami sosu. Smacznego! :)

Komentarze
Prześlij komentarz