Idealny przepis na chleb pszenno-razowy
W końcu! Nareszcie! Wyszedł idealny :) Do tej pory opadał i kruszył się tak, że nie dało się jeść. A teraz... oto on! Do przygotowania ręcznego i w automacie do chleba. Jeśli będziecie przyrządzać go w maszynie to dodajcie składniki wg wskazanej kolejności.

Składniki:
W maszynie ustawienia do chleb francuski (w modelu Optimum CH-900 program nr 2)
Ręcznie: składniki zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Formujemy bochenek, nacinamy wierzch po ukosie i smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut do zrumienienia skórki.

Składniki:
- kubek ciepłej wody
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oleju słonecznikowego
- 3 kubki mąki pszennej
- pół kubka mąki pszennej razowej
- łyżka świeżych drożdży
W maszynie ustawienia do chleb francuski (w modelu Optimum CH-900 program nr 2)
Ręcznie: składniki zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Formujemy bochenek, nacinamy wierzch po ukosie i smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut do zrumienienia skórki.
Wiesz, wyszedł przepiękny:) Idealny. Jej ciekawe czy mi taki urośnie:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że tak :) pochwal się zdjęciem na maila to wstawię na Fb ;)
OdpowiedzUsuń