Zupa cebulowa z grzankami i serem
Ostatnio zaczęłam przyrządzać potrawy, które zdarzyło mi się raz przygotować kilka lat temu :) Sentyment? Czy już czas odchodzić? ;)
To był wieczór kuchni francuskiej. Zrobiłam zupę cebulową i coq au vin, czyli kurczaka w winie. Obie potrawy wyszły pysznie :) Zachęcam do przyrządzenia dzisiaj rozgrzewającej i sycącej zupy cebulowej z grzankami i serem.
Składniki:
Gotujemy bulion z mięsem i startą marchewką. Cebulę zeszklić na maśle i po 40 minutach gotowania bulionu dodać do wywaru. Kości wyjąć, oddzielić mięso i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. W talerzu ułożyć grzankę z serem i zalać gorącą zupą. Można dodatkowo posypać serem :) Smacznego!

To był wieczór kuchni francuskiej. Zrobiłam zupę cebulową i coq au vin, czyli kurczaka w winie. Obie potrawy wyszły pysznie :) Zachęcam do przyrządzenia dzisiaj rozgrzewającej i sycącej zupy cebulowej z grzankami i serem.
Składniki:
- 0,5 kg cebuli pokrojonej w piórka
- udko kurczaka lub wędzone żeberka
- 1 starta marchew
- sól, pieprz
- grzanki (kromki chleba zapieczone z serem i bazylią)
Gotujemy bulion z mięsem i startą marchewką. Cebulę zeszklić na maśle i po 40 minutach gotowania bulionu dodać do wywaru. Kości wyjąć, oddzielić mięso i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. W talerzu ułożyć grzankę z serem i zalać gorącą zupą. Można dodatkowo posypać serem :) Smacznego!


Komentarze
Prześlij komentarz