Makowiec błyskawiczny
Kocham mak! Makowiec jest na drugim miejscu (razem z sernikiem) listy moich ulubionych ciast :) Dziś robiłam go po raz pierwszy. W sumie to taki spontan był, bo najpierw miały być pierożki z makiem, ale nie chciało mi się bawić, więc stwierdziłam, że zrobię makowca :)
Czego potrzebujemy?
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mak zalewamy wrzątkiem i parzymy kilka minut, odcedzamy. Mielimy 2-3 razy w maszynce, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto francuskie i rozprowadzamy równą warstwę. Zwijamy w ciasny rulon po krótszym boku. Wstawiamy do nagrzanego piekranika i pieczemy aż się ładnie zrumieni (około 20 minut).
Aby skandyzować skórkę należy umyć pomarańczę, oddzielić skórę od miąższu i dokładnie pozbawić nożem białej skórki, która jest gorzka. Taką skórkę kroimy w drobne kwadraty i wrzucamy na roztopiony cukier z masłem. Mieszamy kilka minut i już :)
Czego potrzebujemy?
- arkusz ciasta francuskiego
- szklankę maku
- garstkę żurawiny
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- skorka kandyzowana z jednej pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mak zalewamy wrzątkiem i parzymy kilka minut, odcedzamy. Mielimy 2-3 razy w maszynce, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto francuskie i rozprowadzamy równą warstwę. Zwijamy w ciasny rulon po krótszym boku. Wstawiamy do nagrzanego piekranika i pieczemy aż się ładnie zrumieni (około 20 minut).
Aby skandyzować skórkę należy umyć pomarańczę, oddzielić skórę od miąższu i dokładnie pozbawić nożem białej skórki, która jest gorzka. Taką skórkę kroimy w drobne kwadraty i wrzucamy na roztopiony cukier z masłem. Mieszamy kilka minut i już :)

Komentarze
Prześlij komentarz