Pieczone pierogi wegetariańskie
Pasztet można jeść na kanapkach, ale smakuje też wyśmienicie jako nadzienie pierogów. Dziś pierogi drożdżowe :) Robiłam pierwszy raz i wyszło super! Przepis na nadzienie znajdziecie tutaj (klik).
Składniki na ciasto:
Składniki mieszamy na gładkie ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Nadziewamy łyżeczką pasztetu i zlepiamy. Układamy na papierze do pieczenia i każdy z pierogów smarujemy mlekiem. Pieczemy do momentu zrumienienia w 160-180 stopniach (wkładamy do rozgrzanego piekarnika). Podajemy z sosem czosnkowym :) Na ciepło są pyszne :)

Składniki na ciasto:
- 2,5-3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżeczka świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki cukru
Składniki mieszamy na gładkie ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Nadziewamy łyżeczką pasztetu i zlepiamy. Układamy na papierze do pieczenia i każdy z pierogów smarujemy mlekiem. Pieczemy do momentu zrumienienia w 160-180 stopniach (wkładamy do rozgrzanego piekarnika). Podajemy z sosem czosnkowym :) Na ciepło są pyszne :)


Komentarze
Prześlij komentarz