Idealne bułki do hamburgerów- przepis
W moich wpisach możecie już znaleźć przepis na bułki. Ale takie bułki to jest to! Idealne do hamburgerów i hot- dogów. Idealnie miękkie, puszyste i ciągnące. Lepsze, niż te kupne ze sklepu. Przepis prosty. Ja wykonałam ciasto w maszynie do chleba, ale oczywiście składniki można połączyć ręcznie.
Składniki (12 bułek):
Mleko, wodę, masło, cukier i sól rozpuszczam w rondelku nie doprowadzając do wrzenia. Jak tylko masło się rozpuści wyłączam gaz i mieszam, aż rozpuszczą się cukier i sól. Mieszam mleko z mąką, rozkłóconym jajkiem i drożdżami. W maszynie robię to następująco:
Jeśli ciasto się klei to dodajemy trochę mąki, aż zacznie odchodzić od rąk (miski). Takie ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułki, lekko spłaszczając je, układając na papierze do pieczenia. Każdą z bułek smarujemy mlekiem, posypujemy makiem/sezamem/siemieniem lnianym i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia (ok. 10-15 minut).
Jeśli chcemy zrobić bułki do hot-dogów to trzeba je tylko inaczej uformować i również lekko spłaszczyć.
Naprawdę pycha!!!! Zapraszam po przepis na hamburgery i wegeburgery :) (wpis na blogu od 26.01.2013)


Składniki (12 bułek):
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 kostki masła
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- ok. 10-14 g świeżych drożdży (lub 7g instant)
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Mleko, wodę, masło, cukier i sól rozpuszczam w rondelku nie doprowadzając do wrzenia. Jak tylko masło się rozpuści wyłączam gaz i mieszam, aż rozpuszczą się cukier i sól. Mieszam mleko z mąką, rozkłóconym jajkiem i drożdżami. W maszynie robię to następująco:
- wlewam do automatowej miski mleko
- wsypuję mąkę
- dodaję drożdże
- i rozkłócone jajko
Jeśli ciasto się klei to dodajemy trochę mąki, aż zacznie odchodzić od rąk (miski). Takie ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułki, lekko spłaszczając je, układając na papierze do pieczenia. Każdą z bułek smarujemy mlekiem, posypujemy makiem/sezamem/siemieniem lnianym i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia (ok. 10-15 minut).
Jeśli chcemy zrobić bułki do hot-dogów to trzeba je tylko inaczej uformować i również lekko spłaszczyć.
Naprawdę pycha!!!! Zapraszam po przepis na hamburgery i wegeburgery :) (wpis na blogu od 26.01.2013)


Hej, właśnie piekę te Twoje bułeczki ale nie pasuje mi jedna rzecz... Czy ja nie powinnam ich odstawić na jakąś godzinę żeby ciasto wyrosło? I tak już są co prawda w piekarniku, ale wolę wiedzieć na przyszłość :)
OdpowiedzUsuńto nie jest konieczne- urosną w piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńwyszło komuś cos z tego przepisu bo mi dwa razy zakalce, dodam ze uzywalam drozdzy normalnych (nie w proszku)
OdpowiedzUsuńja też robiłam kilka razy i wychodzą... Czy wstawiasz do nagrzanego piekarnika? Piekarnik gazowy czy elektryczny? Ile czasu trzymasz?
OdpowiedzUsuńA mi się coś nie zgadza:
OdpowiedzUsuńTo wszystko te łączenie z mąką to robimy w tym rądelku czy przenosimy do miski ?
Ja wstawiam do urośnięcia na wszelki wypadek ;)
A co zrobić by to mniej się kleiło bo mi się do rąk przykleiło i za nic nie schodzi tylko za pomocą kogoś innego ...
Ja przerobić przepis by wyszły słodkie bułki ?
Składniki mieszamy w misce (ja to robiłam w automacie), ale nie zostawiałam tego do urośnięcia- urosną w piekarniku ;) Jeśli ciasto się klei trzeba dodać mąki. Do słodkich bułek dodaj więcej cukru, mniej soli. Do środka możesz włożyć trochę dżemu i tak właśnie zapiec :)
OdpowiedzUsuńNo może i tak ale mi wyszły bardziej drożdżaki a nie bułki ...
OdpowiedzUsuńA ciasto posypywałem mąką ale dalej się kleiło i nie wyglądało jak np. Ciasto do ciasteczek ...
czy rodzaj mąki i typ coś zmienia w tych bułkach ? Mi wyszły inne niż tobie tobie jak pączki ze sklepu mi jak stare drożdżaki !
Rodzaj mąki na pewno, typ prawdopodobnie też. Ja używałam Biedronkowej pszennej typ 650 bodajże. Jakiej Ty użyłeś?
OdpowiedzUsuńO ile pamiętam to z Lidla
OdpowiedzUsuńPszenna typ. 450
Ciasto po wyrośnięciu było suche i popękane a po złączeniu składników kleiło się do rąk i do miski a pod wpływem mąki nic się nie zmieniło ...
Dałabyś inną wersje ? nie w maszynie tylko w misce może źle połączyłem ...
wszystko to co na gazie po wystygnięciu wsypałem do reszty do mąki i zaczęła się mordęga ... Poradz coś bo chce je znowu zrobić a nie chce by tak znowu wyszły (nie urosły w piekarniku i popękały)
Tej z Lidla na pewno trzeba dodać więcej. Robiłam z niej kiedyś chleb i jak normalnie robiłam z 3 szklanek mąki, tak w tym przypadku musiałam dodać około 4. Więc może w tym tkwi problem? Spróbuj zrobić z mąki Biedronkowej "Mąka Babuni". Myślę, że to może pomóc. A co do przyrządzenia bez maszyny to myślę, że nie ma znaczenia kolejność dodawania składników. Jednak z tego co pamiętam, to moje mleko było ciepłe i takie dodałam do reszty- to na pewno ma znaczenie. Używałeś drożdży świeżych jak w przepisie? Nie wiem co nie zagrało... Moje tez trochę popękały przy dole... Spróbuj jeszcze raz z inną mąką i ciepłym mlekiem (jajko dodaj jak podczas wyrabiania temperatura z tego mleka nieco spanie, aby się nie ścięło). Trzymam kciuki! A jak coś to pisz- pomyślimy co dalej :)
OdpowiedzUsuń