Warzywny chowder z serem
Przepis podpatrzony w jednej z książek kulinarnych z wegetariańskimi przepisami. Zmieniony oczywiście, by wszystko pasowało pod moje gusta :) Wyszło pysznie, lekko i kremowo :)
Składniki:
Cebulę szklimy na maśle, dodajemy paprykę i ziemniaki i smażymy kilka minut. Dorzucamy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wywar oraz mleko, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kalafior z kukurydzą. Przyprawiamy, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy z serem. Dekorujemy zieleninką :)

Składniki:
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 duża cebula pokrojona w plastry
- 3 nieduże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki mąki
- 300 ml wywaru warzywnego (ugotowałam pół marchewki z kawałkiem selera i liściem laurowym. Po 40 minutach wyjęłam liść i zblendowałam wszystko)
- 600 ml mleka
- 3-4 łyżki kukurydzy
- opakowanie mrożonego kalafiora lub główka świeżego (póki co mrożony wychodzi taniej ;) )
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona
- szczypiorek, pietruszka lub kolendra do dekoracji
- łyżka masła do smażenia
- ser żółty do posypania zupy
Cebulę szklimy na maśle, dodajemy paprykę i ziemniaki i smażymy kilka minut. Dorzucamy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wywar oraz mleko, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kalafior z kukurydzą. Przyprawiamy, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy z serem. Dekorujemy zieleninką :)
Bardzo ładnie się prezentuje, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZobacz taką
http://inews.com.pl/WordPress3/zupa-z-sera-topionego
Zapraszam na Zupę z Trzech Serów ze śweżymi nowalijkami i szynką. http://maniasmakowania.pl
OdpowiedzUsuń