Warzywny chowder z serem

Przepis podpatrzony w jednej z książek kulinarnych z wegetariańskimi przepisami. Zmieniony oczywiście, by wszystko pasowało pod moje gusta :) Wyszło pysznie, lekko i kremowo :)

Składniki:

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

  • 1 duża cebula pokrojona w plastry

  • 3 nieduże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

  • 2 łyżki mąki

  • 300 ml wywaru warzywnego (ugotowałam pół marchewki z kawałkiem selera i liściem laurowym. Po 40 minutach wyjęłam liść i zblendowałam wszystko)

  • 600 ml mleka

  • 3-4 łyżki kukurydzy

  • opakowanie mrożonego kalafiora lub główka świeżego (póki co mrożony wychodzi taniej ;) )

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona

  • szczypiorek, pietruszka lub kolendra do dekoracji

  • łyżka masła do smażenia

  • ser żółty do posypania zupy


Cebulę szklimy na maśle, dodajemy paprykę i ziemniaki i smażymy kilka minut. Dorzucamy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wywar oraz mleko, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kalafior z kukurydzą. Przyprawiamy, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy z serem. Dekorujemy zieleninką :)

Warzywny chowder z serem

warzywny chowder z serem

Komentarze

  1. Bardzo ładnie się prezentuje, pozdrawiam.
    Zobacz taką
    http://inews.com.pl/WordPress3/zupa-z-sera-topionego

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na Zupę z Trzech Serów ze śweżymi nowalijkami i szynką. http://maniasmakowania.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty