Naleśniki z jagodami i truskawkami
Jagodowe szaleństwo trwa! A właściwie się zaczyna... ;) Po poszukiwaniach jagód w moim mieście, które spęzły na niczym, kupiłam 2 litry na rynku w Olsztynie. Od razu ulepiłam ponad 100 pierogów, dużą garść zamroziłam, odrobinę dodałam do ciasta a resztę zawinęłam w te pyszne naleśniki.
Składniki:
Jagody i truskawki myjemy, lekko osuszamy. Truskawki kroimy na pół lub ćwierć i mieszamy z jagodami i cukrem. Ciasto dokładnie łączymy ze sobą i odstawiamy na jakieś 20 minut. Smażymy z obu stron i zawijamy w nie nasze owoce. Mój Mąż robi do tego jogurt z miodem i cytryną. Pyszne! :)
Składniki:
- ok. 200g jagód
- ok. 300g truskawek
- łyżka cukru
- 2 jajka
- ok. 2 szklanek mleka
- 1 szklanka wody
- ok. 1,5-2 szklanek mąki
- 2 łyżki oleju
- duża szczypta soli
Jagody i truskawki myjemy, lekko osuszamy. Truskawki kroimy na pół lub ćwierć i mieszamy z jagodami i cukrem. Ciasto dokładnie łączymy ze sobą i odstawiamy na jakieś 20 minut. Smażymy z obu stron i zawijamy w nie nasze owoce. Mój Mąż robi do tego jogurt z miodem i cytryną. Pyszne! :)
Komentarze
Prześlij komentarz