Biała kiełbasa w sosie pomidorowym
Moja Siostra zachwycała się kiedyś przepisem na kiełbasę w sosie pomidorowym... Nie wiem jaki to był sos dokładnie, ale mój wyszedł pysznie, a w połączeniu z białą kiełbasą nabrał pełniejszego smaku. Kiełbasa jest pyszna i soczysta. To idealny przepis na święta lub przyjęcie np. z okazji Chrztu czy I Komunii Świętej :) Jeśli lubicie klasykę w nowym wydaniu to jest to przepis dla Was :)
Składniki:
Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę kroimy w plastry i szklimy na oleju. Dodajemy przecier, mieszamy, przyprawiamy (bez cukru) i ponownie mieszamy. Wlewamy około szklanki wody i dokładnie łączymy ją z sosem (będzie gęstniał, więc w razie potrzeby dodajemy więcej wody), próbujemy i jeśli sos ma zbyt intensywny smak dodajemy około łyżeczki cukru. Zalewamy kiełbasę sosem i pieczemy około 40 minut. Gotowe :) Smacznego!


Składniki:
- kilogram dobrej białej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
- średni słoiczek przecieru pomidorowego (około 100ml)
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, cząber, kmin rzymski, papryka słodka
Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę kroimy w plastry i szklimy na oleju. Dodajemy przecier, mieszamy, przyprawiamy (bez cukru) i ponownie mieszamy. Wlewamy około szklanki wody i dokładnie łączymy ją z sosem (będzie gęstniał, więc w razie potrzeby dodajemy więcej wody), próbujemy i jeśli sos ma zbyt intensywny smak dodajemy około łyżeczki cukru. Zalewamy kiełbasę sosem i pieczemy około 40 minut. Gotowe :) Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz