Cieciorka w pomidorach (gulasz wegetariański)
Rzadko robię takie dania a`la leczo, bo zazwyczaj mi nie wychodzą tak smaczne jakbym chciała. Kluczem do sukcesu w moim przypadku jest to, aby się chciało ;) Jak mi się chce to zrobić to wychodzi pysznie :) Tak było i tym razem...
Składniki:
W garnuszku podsmażam cebulę, po chwili daję cieciorkę i po 5 minutach wlewam pomidory. Duszę na małym ogniu pół godziny co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję marchewkę i gotuję jeszcze 30 minut. Przyprawiam, daję się przyprawom przegryźć na ogniu i już :) Cukier ma tu kluczowe znaczenie, bowiem zbyt kwaśne pomidory psują urok i smak tego dania.

Składniki:
- 1-2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub puszka gotowej ze sklepu)
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 1 spora cebula pokrojona w kostkę
- 1 spora marchewka pokrojona w ćwierć talarki
- łyżka oleju do smażenia
- ulubione przyprawy i zioła: szczypta-dwie cukru, imbir suszony, cząber, sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka ostra (ja z nią przegięłam i musiałam jeść ze śmietaną ;) )
W garnuszku podsmażam cebulę, po chwili daję cieciorkę i po 5 minutach wlewam pomidory. Duszę na małym ogniu pół godziny co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję marchewkę i gotuję jeszcze 30 minut. Przyprawiam, daję się przyprawom przegryźć na ogniu i już :) Cukier ma tu kluczowe znaczenie, bowiem zbyt kwaśne pomidory psują urok i smak tego dania.

Uwielbiam cieciorkę i uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Wspaniała kompozycja - uwielbiam takie smaki! I ten kleksik jaki apetyczny, jak wisienka na torcie!
OdpowiedzUsuńMistrzu Ty mój :) Swietny wpis, naprawdę bardzo udany :) Mysle, ze ludzie z takim talentem jak Twoj powinni prowadzic więcej blogow :) Wtedy na pewno byłby o wiele większy wybór, ja miałem to szczescie, ze trafilem w otchłani internetu na odnosnik do Twojego bloga :) Na pewno tutaj z Tobą zostanę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń