Prosty chleb bezglutenowy bez mąki kukurydzianej
Uwielbiam ten chleb, zawsze mi wychodzi i jest bardzo smaczny (zwłaszcza ciepły, posmarowany masłem :) ). Wszystkie mąki mielę sama w Thermomix- 1:30/obroty 10 porcjami po 250g. Gotową mąkę przetrzymuję w zamkniętym słoiku.
Składniki:
Przygotowanie w Thermomix:
1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego włączamy 2 minuty/interwał. W razie potrzeby zgarnąć składniki ze ścianek naczynia i włączyć ponownie na minutę/interwał.
2. Zostawiamy w naczyniu na 20 minut, by podrosło.
3. Ponownie mieszamy 1 minuta/interwał i przekładamy do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy na 20 minut przykryte czystą ściereczką.
4. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni (góra+dół). Na dno wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Wstawiamy chleb, pieczemy 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy 40-50 minut.
5. Po upieczeniu wyjmujemy z keksówki i ustawiamy na kratce do ostudzenia.
Pysznie, prosto i lekko :) I najważniejsze, że nie musimy mieć drogich mieszanek bezglutenowych- wszystko mielimy sami :)

Składniki:
- 150g mąki z cieciorki
- 115g mąki ryżowej
- 240g miksu mąki amarantusowej z mąką z tapioki
- 20g siemienia lnianego
- 50g słonecznika
- 550g ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
Przygotowanie w Thermomix:
1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego włączamy 2 minuty/interwał. W razie potrzeby zgarnąć składniki ze ścianek naczynia i włączyć ponownie na minutę/interwał.
2. Zostawiamy w naczyniu na 20 minut, by podrosło.
3. Ponownie mieszamy 1 minuta/interwał i przekładamy do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy na 20 minut przykryte czystą ściereczką.
4. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni (góra+dół). Na dno wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Wstawiamy chleb, pieczemy 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy 40-50 minut.
5. Po upieczeniu wyjmujemy z keksówki i ustawiamy na kratce do ostudzenia.
Pysznie, prosto i lekko :) I najważniejsze, że nie musimy mieć drogich mieszanek bezglutenowych- wszystko mielimy sami :)
Przepis wygląda super:) Czy mogłabyś doradzić co można by dać zamiast tego miksu mąki amarantusowej z mąką z tapioki? Czy może jest to absolutny must-be tego przepisu?:P Co myślisz na temat mąki z siemienia?:)
OdpowiedzUsuńIza, mozna probowac dodac jakakolwiek inna bezglutenową-ryżową, z cieciorki, ziemniaczaną, owsianą, gryczaną, ale wymieszalabym dwa rodzaje mąki, by zgadzaly sie gramaturowo, czyli lacznie 240g. Co do mąki z siemienia to raz próbowałam robić chlebek z takiej mąki i nie do końca sie udało, bo bardzo sie kruszyl. Spróbuj i daj znać.
OdpowiedzUsuńMyślę, ze maka gryczana sprawdzi sie najlepiej.